Get In Touch


What to expect: If you wish to withdraw your consent and stop hearing from us, simply click the unsubscribe link at the bottom of every email we send or contact us at sales@milamaintenance.co.uk. We value and respect your personal data and privacy. To view our privacy policy, please click here. By submitting this form, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

Nottingham Trent University

Posted On - August 5th 2019
The Problem

In the case of Nottingham Trent University, it was the requirement to carry out a maintenance programme that involved working around students still in their accommodation and studying, while carrying out upgrades to the windows in their rooms.

Chris France, General Manager for Mila Maintenance and Installation tells us about the company’s recent work in two student living accommodation blocks in Nottingham.

As a specialist contractor for the repair and maintenance of windows and doors we are often faced with unexpected challenges or things we might not have foreseen when we attend a site.

In our core repairs and maintenance market – social housing – our number one priority is always resident care and we often have to accommodate special requirements or individual needs, and working on the accommodation blocks at Byron House and Gill Street was no different.

We were tasked with upgrading the Tilt before Turn gearing to over 1,000 sashes in the two blocks to make the windows easier in use for the students by replacing the existing mechanisms with the latest version developed by the supplier.

In addition to the logistical issues we faced on site, the 12-week programme provided us with a series of technical challenges; the large sashes had to be carefully dismounted from the frames and fully re-geared and re-hung, whilst making sure that we did not upset the balance or performance of the integral magnetic blinds installed between the high specification double glazed units and a supplementary pane of glass in which the blinds sat.

As always, room for storage on site was limited and it took careful co-ordination between our contracting team and the suppliers to ensure we worked as closely as possible to a ‘just in time’ delivery service.

The response to the fitting of the new gearing has been positive, and the living experience for students moving into the accommodation in the new term should be equally good ensuring they have the best environment to live and study in.

Do you like this post? Why not give us a like or share on social media?